×
Boek nu: tickets voor 'Schitteren op Soestdijk' zijn nu verkrijgbaar
Op 1 november 2024 kunnen muziekliefhebbers van alle leeftijden terecht op Landgoed Paleis Soestdijk voor een dagprogramma vol klassieke muziek! In herfstige sferen kun je struinen door het vorstelijke parklandschap om een ronde te maken langs diverse activiteiten, workshops en concerten: zo kun je onder meer een muzikale speurtocht bewandelen, deelnemen aan de GeluidsBingo, een muzikaal portret van jezelf laten musiceren, je eigen muziektekeningen tot leven laten wekken, een verdwaalde opera-prinses ontmoeten of een optreden bij het Wilhelminachalet bijwonen.

Klassieke muziek-festival voor het hele gezin

1 november: dolende opera-zangeressen, GeluidsBingo, jong talent en meer op Landgoed Paleis Soestdijk

Muzikale ontdekkingstochten door Paleis en Paleistuin
Op 1 november 2024 kunnen muziekliefhebbers van alle leeftijden terecht op Landgoed Paleis Soestdijk voor een dagprogramma vol klassieke muziek! In herfstige sferen kun je struinen door het vorstelijke parklandschap om een ronde te maken langs diverse activiteiten, workshops en concerten: zo kun je onder meer een muzikale speurtocht bewandelen, deelnemen aan de GeluidsBingo, een muzikaal portret van jezelf laten musiceren, je eigen muziektekeningen tot leven laten wekken, een verdwaalde opera-prinses ontmoeten of een optreden bij het Wilhelminachalet bijwonen. Ook in het Paleis is van alles te beleven: loop mee met de rondleiding, dwaal door de zalen en gangen van het Paleis, en eindig met een muzikale verrassing in de Filmzaal van Koningin Juliana en prins Bernhard.

Workshops, activiteiten en concerten in Oranjerie
In de Oranjerie van het Paleis kun als je volwassene terecht een kop koffie en/of uitgebreide lunch, terwijl de kinderen terecht voor workshops, mini-concerten en natuurlijk een feestelijk afsluitend concert! De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 3-12 jaar, en ook voor volwassenen (ouders, opa’s, oma’s, gezellige tantes en vrolijke buren) is er veel te horen, zien en ontdekken. Binnenkort kun je het tijdschema hier downloaden.

Tickets en info
Tickets: €7,50 kinderticket, €10 regulier
Deuren open om 10:30 uur, einde programma om 16:00
Oranjerie sluit om 17:00, parkeerterrein sluit om 17:25

Op verschillende locaties verspreid over het landgoed (zowel in de Paleistuin, als in het Paleis zelf) vinden concerten, activiteiten en workshop plaats. Bekijk hieronder wat er per locatie te doen is:

Oranjerie – programma

Activiteit: Tekenen van grafische partituur aan de tekentafel
Stap binnen in de Oranjerie en voeg een eigen noot toe aan de tekentafel vol partituren! Ook als je geen noten kan lezen kun je muziek componeren! Tijdens het SlotConcert om 15:00 uur worden de getekende partituren tot leven gewekt door verschillende muzikanten. Kom je tekenen, luisteren, of allebei? 

Leeftijden: alle leeftijden
Tijden: doorlopend in de Oranjerie (ca. 11:00 – 14:30)

Workshop: Hoe teken je muziek?
Beeld je eens in: in de Oranjerie van het Paleis staat een prachtige vleugel en daaromheen liggen papieren, potloden en stiften. Concertpianiste Helena Basilova komt aangelopen en gaat achter de vleugel zitten en wanneer ze begint met spelen beweegt je hand als vanzelf over het papier; kleuren, vormen, gezichten, vogels en fantasiebeesten vloeien er zo uit! Zo inspirerend kan muziek zijn. Wat voel, fantaseer en hoor jij? Gebruik al je creativiteit en zet de muziek die je hoort om in jouw eigen kunstwerk!

Over Helena Basilova
Geworteld in een diep begrip van traditie en interpretatie, werkt Basilova samen met componisten en artiesten over de hele wereld en is ze toegewijd aan het vinden van nieuwe raakvlakken tussen uitvoerder en publiek. Psst! Helena speelt tijdens het SlotConcert om 15:00 uur in de Oranjerie samen met haar moeder op de piano, kom je daar ook kijken? 

Leeftijden: Alle leeftijden
Tijden: 11:00 – 11:15 in de Oranjerie

Concert: SlotConcert
Tijdens het SlotConcert in de Oranjerie komt alles samen! Pianist Helena speelt samen met haar moeder een programma van klassieke stukken waar we met z’n allen op zoek gaan naar de ultieme inspiratie! Waar kunnen we inspiratie vinden? En wat is inspiratie eigenlijk?

In dit concert beginnen we met het muziekstuk dat is gemaakt in de pianoworkshop in de middag. Waar kwam dat muziekstuk vandaan? En hoe zijn al die andere muziekstukken er gekomen? Kom met ons mee op een muzikale reis langs het klassieke repertoire en help ons mee naar het zoeken van de onze eigen inspiratie!

Over de muzikanten
Pianiste Irina Parfenova begon haar muzikale carrière in haar geboortestad Moskou. In 1990 vestigde Irina zich in Nederland waarna ze over de hele wereld heeft opgetreden! Van Los Angeles tot aan Parijs, Hamburg en Boedapest. En, Irina is ook de moeder van pianiste Helena die je in de workshops kon tegenkomen!

In dit concert spelen ook Floor Le Coultre & Martin van Hees mee! (die je hebt kunnen zien bij het Chalet).

Leeftijden: alle leeftijden
Tijden: 15:00 – 16:00 in de Oranjerie

Concert: Klassieke Insecten
Het jonge muzikantenduo Marjolein en Elewout Acke zijn naast broer en zus ook prijswinnende muziekmakers! Speciaal voor deze dag op het Paleis komen zij helemaal vanuit België om een programma te spelen waar zij klassieke muziek koppelen aan verschillende insecten. Dus, ben jij benieuwd hoe de melodie van een krekel klinkt? Of op welke manier de stippen van een lieveheersbeestje gespeeld kunnen worden als muzieknoten? Kom dan vooral naar dit concert!

Leeftijden: alle leeftijden
Tijden: 12:00 – 12:45 in de Oranjerie

Workshop: Maak je eigen pianomuziek!
De piano is een van mooiste (en zwaarste) instrumenten ter wereld! En zoveel toesten en snaren dat het lastig te tellen is. Maar, kun je er ook een muziekstuk voor bedenken? Jazeker kan dat! Niemand minder dan Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis komt naar het Paleis om jullie te helpen bij het maken van een nieuwe compositie voor piano! Samen met pianiste Helena Basilova en Anne-Maartje gaan jullie aan de slag om in één uur tijd een muziekstuk te bedenken. Dit zelf gecomponeerde muziekstuk wordt natuurlijk uitgevoerd tijdens het feestelijke SlotConcert om 15.00 in de Oranjerie!

Over Anne-Maartje Lemereis
Anne-Maartje schreef haar eerste compositie toen ze vier jaar was en is er daarna nooit meer mee opgehouden. Ze studeerde piano en compositie en is momenteel werkzaam als componist, pianist, docent en organisator. Sinds 1 januari 2024 is Anne-Maartje voor 2 jaar de Componist des Vaderlands.

Leeftijden: 6+
Tijden: 13:45 – 14:45 in de Oranjerie

Paleistuin – programma

Concert: De Dolende OperaPrinses
Op de paadjes, velden en bruggetjes, verstopt in de Paleistuin, loopt een eenzame zangeres zachtjes te zingen. Ze heeft een mooie jurk aan lijkt nét een prinses! Zou ze in het paleis wonen, misschien? Waarom loopt ze dan eigenlijk rond? En, als je haar tegenkomt, zal ze ook voor jullie zingen?

Over Elea Bekkers
Als enig kind van een muzikant en een Greenpeaceactivist groeide Elea Bekkers op met het zonnige wereldbeeld dat de Aarde een podium is waar we door kleine en grote demonstraties iets kunnen doen tegen al het onrecht. Zij versleet de dagen met het maken van geïllustreerde boekjes over elfjes en atoomwapens, het analyseren van gedichten en het zingen en op de piano spelen van (meestal aan Sinterklaas opgedragen) zelfbedachte liedjes.

Over Bibi van den Dijck
Sopraan Bibi van den Dijck studeerde ‘zang lichte muziek’ aan het Maastrichts Conservatorium en ‘klassiek zang’ aan het Codarts Conservatorium Rotterdam. Hierdoor voelt zij zich als zangeres thuis in diverse muzikale stijlen. Het liefst zingt zij als echte Diva voor iedereen, en in het bijzonder voor mensen die niet meer zelf naar het theater kunnen.

Leeftijden: alle leeftijden
Tijden: doorlopend in de Paleistuin, ca. 11:00-16:00

Activiteit: Muzikale Speurtocht
Speur door het bos en kijk goed om je heen! Verspreid door het park vind je borden met opdrachten en speurvragen die je samen of alleen kunt uitvoeren. Kun je hinkelend een liedje zingen? Hoe klinkt jouw eigen naam? En hoeveel instrumenten zijn er verstopt, en weet je ook hoe ze heten? 

Leeftijden: Alle leeftijden
Tijden: doorlopend door de Paleistuin, ca. 11:00 -16:00

Concert: jouw muzikale portret in het glazen huis
Op de route tussen de Watertoren en het Wilhelminachalet kom je een klein, glazen huisje tegen. Hier klinkt wel iets heel bijzonders… in de ochtend kun je hier namelijk binnenlopen om een muzikaal portret van jezelf te laten maken! Neem plaats op de stoel tegenover de muzikant en luister met eigen oren hoe jouw verhaal wordt omgetoverd tot muziek.

Leeftijden: alle leeftijden
Tijden: 11:00 – 12:00, glazen huisje

Activiteit: GeluidsBingo
Bingo voor oude mensen? Dacht het niet! Sluit je ogen, spits je oren, en focus op de natuur en omgeving om je heen: welke geluiden vind jij terug op je bingokaart? Jouw bingokaart haal je op bij het kassagebouw bij de entree of de Watertoren.

Leeftijden: alle leeftijden
Tijden: hele dag

Wilhelminachalet – programma


Concert: ChaletConcert
In het Wilhelminachalet ontvang je een heuse serenade van de musici! Je neemt plaats op de houten veranda, en wanneer de musici de deuren van het chalet openen, klinkt de muziek.

In de eerste twee tijdsblokken spelen zangeres Merel Masin en pianist Hein Hoogendoorn twee keer een programma met klassieke liedjes en de verhalen die daarbij horen. Laat je meevoeren door de prachtige stem van Merel en duik samen met hen in de verhalen van deze muziek.

Tijdens het laatste ChaletConcert om 14:30 spelen gitarist Martin en violiste Floor een concert waar zij hun unieke combinatie aan instrumenten ten gehore brengen! 

Leeftijden: Alle leeftijden
Tijden: 11:30 – 11:45, 13:00-13:25, 14:30-14:45, Wilhelminachalet

Over Merel Masin & Hein Hoogendoorn
Merel Masin is geboren in Soest, toevallig op maar 500 meter van het Paleis! Zij beschrijft zichzelf als creatieve, nieuwsgierige en ietwat impulsieve zangeres! Merel schoolde zich in klassieke zang en muziektheater en is een all-round zangeres die het leuk vindt om verschillende muziekstijlen en theater te combineren. Haar natuurlijke muzikaliteit maakt dat ze echt kan ontroeren.

Pianist Hein Hoogendoorn studeerde af aan het conservatorium van Groningen als uitvoerend musicus. En is een echte artistieke duizendpoot. Zo werkte hij voor opera- en muziektheater producties en begeleidde hij zo’n beetje alle soorten instrumenten en muziekstijlen.

Paleis Soestdijk – programma

Activiteit & concert: rondleiding door Paleis Soestdijk + muzikale verrassing in de Filmzaal
Wil je naast meer leren over muziek, ook meer kennis opdoen over het Paleis? Sluit je aan bij een van de rondleidingen en ontdek de opmerkelijke vertrekken, schitterende zalen, en verborgen gangetjes. De rondleiding eindigt in de Filmzaal, waar ook koningin Juliana en prins Bernard graag vertoefden. Hier wordt geen film vertoont, maar hier verschijnt een verrassende muzikale act op het podium…
Leeftijden: alle leeftijden
Tijden: 11:30 -12:15, 13:30 – 14:15, start voorkant van het Paleis.

Let op: inschrijven voor deze rondleiding is verplicht, vol=vol. Schrijf je in op de intekenlijst in de Watertoren.

Workshop: Maak je Melodie!
Experimenteer met klanken, muzieknoten, en muziekinstrumenten. Samen met Eva en een muzikant gaan jullie je eigen melodie maken! Is het een langzame of snelle melodie? Hoog? Of toch juist heel laag? Met allerlei verschillende klanken en muzieknoten komt er telkens een geheel eigen melodie uit.

Leeftijden: 6+
Tijden: 12:30 -14:30, elke 30 minuten nieuwe start/ronde, in Waterloozaal (of Koninklijke Kassen), let op: de locatie van deze workshop is weersafhankelijk

Beeld: via Oranjewoud, Paleis Soestdijk, AI

Scroll naar boven